UiT vil legge ned populær utdanning

UiT vil legge ned populær utdanning

Publisert av Irene Chashah van Slooten den 15.11.21.

Universitetet i Tromsø vil nedlegge en populær masterutdanning i logopedi for å spare penger. Samtidig er det skrikende mangel på logopeder i hele regionen.

– Det er helt galimatias å legge ned denne utdanningen, sier førsteamanuensis Signhild Skogdal, som er fagansvarlig for logopedi i UiT til Khrono.

Ved siste opptak var det 80 søkere til 15–20 plasser på master. Samtidig er også to nyutdannede nettopp i gang med doktorgrad.

Mange steder er det stor mangel på logopeder, og spesielt i Nord-Norge. Det finnes blant annet kun to samisktalende logopeder i hele landet. Afasiforeningens logopedundersøkelse viser at 63 prosent av kommunene mangler logoped for voksne.

Styret ved Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning (HSL-fakultetet) tar sin beslutning onsdag. Men den endelige beslutningen gjøres av selve universitetsstyret.

– Det er en trist sak at vi ser oss nødt til å foreslå nedlegging, sier prodekan Lars Aage Rotvold ved fakultetet.

Han forklarer at en presset økonomisk situasjon ved fakultetet er grunnen.

Logopeder hjelper voksne og barn med ulike former for språkproblemer. Det kan for eksempel være stamming og leppe-kjeve-ganespalte fra fødsel. I tillegg er det viktig tjeneste for de som har MS, parkinson og hjerneslag. (NTB)

>> Klikk her for å lese saken i VG